Ödla på lampa

Ödla på lampa

söndag 2 september 2012

När blir något en vana?


Vad är en vana?
Så här säger Wikipedia om vad en vana är:
en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som "triggas" av en särskild miljö eller känsla. Exempelvis, att gå upp på morgonen, äta frukost och klä på sig skulle kunna vara olika vanor. Det viktiga för att det skall vara en vana är att de begås utan att man behöver explicit tänka på att utföra handlingarna; att beteendet kopplas igång av en stabil miljö eller känsla (som att klockan går igång); och att handlingen utförs någorlunda ofta. Det är främst de två första kriterierna som psykologer idag använder sig av för att definiera en vana.”

Då kan man fråga sig vad är ”återkommande” och vad är ”någorlunda ofta”?
Hur skaffar man sig vanor?
Vanor föds av ett beteende. Innan något blir en vana är det först ett beteende. Vanor formas genom att man utför dem. Vad än vanan är behöver det göras regelbundet så att beteendet snart blir automatiskt. Innan beteendet är en vana behöver den medvetet planeras, vilket kräver lite mentalt arbete. Till slut blir beteendet så inövat och inetsat i hjärnan att det sker utan att man behöver planera för det.
Det är lättare att skaffa sig en vana genom att planera att göra handlingen. Bara genom att tänka på när och hur handlingen skall utföras ökar sannolikheten för att hjärnan påminner en om att begå handlingen. Om det nya beteendet ses som viktig är det mer troligt att det utförs. När man talar om att träningen blir ”ett gift” är det just det som händer, dvs det är hjärnan som påminner om träningen och om man går emot hjärnan mår man inte bra.



En extern motivation kan göra det lättare att skapa goda vanor. En sådan motivation kan t ex vara att vilja gå ner i vikt, skaffa sig bättre kondition och smidighet, må bättre osv. Det är emellertid också så att när motivet försvinner tenderar vanan också att göra det, eftersom hjärnan håller koll på om motivationen fortfarande finns.

Enligt en studie tar det runt 66 dagar för att folk skall skaffa vanor om de utför dem en gång om dagen. Det gällde beteenden som att äta en frukt till lunch eller att träna. Sedan är det självklart väldigt individuellt hur fort man skaffar en vana. Det beror på motivationen, vad det är för vana, hur njutningsfullt det är att utföra den.



Hur byter man ut en dålig vana mot en god eller skaffar sig en ny god vana?
Man måste ha kraften att bryta sina dåliga vanor. Motivation kan vara en sådan kraft. Man kan med vilja och motivation ändra varje vana som är dålig för en och ens framgång.

Man uppbådar kraft att kontrollera sig själv. Vanor är inte tvingade på en av andra. Vanor är något som man själv skaffat sig och lagt sig till med. Den enda som därför kan bryta/förändra dina vanor är – du själv. Att bryta vanor betyder att man tar kontroll. Hur kan man öka sin självkontroll? Förbättra sin förmåga att starta, förändra eller stoppa sig själv? Först planerar man och beslutar sig för att starta/stoppa en vana. Man hittar strategier för att införa en god vana eller att stoppa en dålig.



Själv bestämde jag mig för att börja promenera varje dag. I början krävde det planering och viljeansträngning att stiga upp, klä på sig träningskläderna, snöra på sig skorna och gå ut. Allt eftersom du fortsätter att starta, förändra och stoppa vanan, blir det lättare och lättare. Jag märker nu efter fyra veckor att jag får mer och mer kontroll och det som innan krävde planering har nu blivit en god vana. Till och med nu denna helg, när vi varit på Ivö, har jag stigit upp vid 06.30 och tagit min promenad. I vanliga fall när vi är på Ivö ligger man gärna kvar i sängen, går och bastar/badar, äter frukost, kopplar av, tar kanske en mingolfrunda eller i bästa fall en promenad i lugn takt. Nu har min vana att morgonpromenera blivit så inövad att det föll sig helt naturligt att stiga upp (innan bastu och bad) och gå 4-5 km i rask takt. Jag behöver inte längre planera min vana, utan det bara faller sig naturligt.

Mina morgonpromenader har jag nu gjort så regelbundet (varje morgon) och ofta (under fyra veckor) att de blivit en god vana.


Lycka till med att skapa dig själv nya god vanor och att bryta och byta ut de dåliga vanorna! Du kan lyckas om du bara tror på dig själv!

Ha det bäst!
Ewa


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar